Olej kokosowy
Wrzesień 1, 2015
0

Olej kokosowy pozyskiwany jest z wysuszonego miąższu orzechów palmy kokosowej, zwanego koprą. Ten naturalny olejek zyskał ogromną popularność w różnych zakątkach świata, dzięki wyjątkowym właściwościom, które czynią go przydatnym zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Nie bez powodu palma kokosowa bywa określana „drzewem życia”.

W skład oleju kokosowego wchodzą kwasy nasycone, głównie średniołańcuchowe, dlatego olej ten stanowi źródło energii niemagazynowanej w komórkach tłuszczowych, a dodatkowo wspomaga metabolizm. Poprawia trawienie nie obciążając wątroby ani woreczka żółciowego, dlatego jest polecany między innymi osobom stosującym diety redukcyjne. Olej kokosowy jest także cennym źródłem aminokwasów, witamin E, B i C oraz minerałów takich jak żelazo, wapń, potas, fosfor, sód i cynk. Wykazuje działanie antyseptyczne i poprawia odporność organizmu. Wspomaga leczenie wielu schorzeń, między innymi cukrzycy, chorób tarczycy i jelita grubego. Wykazuje pozytywny wpływ na stan zdrowia skóry, ułatwiając leczenie łuszczycy, zapalenia atopowego, egzemy, trądziku i łupieżu. Ponadto nawilża skórę, spowalnia jej starzenie i ochronią ją przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Olejkowi kokosowemu przypisuje się także pozytywny wpływ na kondycję psychiczną organizmu. W tym przypadku jego korzystne działanie polega na ograniczaniu stresu i napięcia oraz ułatwianiu koncentracji.

Przedstawione powyżej właściwości oleju kokosowego sprawiają, że jest on wykorzystywany w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji skóry i włosów. To częsty składnik między innymi kremów przeciwzmarszczkowych, balsamów do ust oraz odżywek do włosów. Olejek ten można stosować także do domowych zabiegów pielęgnacyjnych. Doskonale sprawdza się na przykład podczas masażu relaksacyjnego. Nierzadko wykorzystuje się go do olejowania włosów, w celu wzmocnienia ich cebulek oraz wyeliminowania łupieżu. W kuchni olejek koksowy można wykorzystywać zarówno do smażenia, jak i do smarowania pieczywa oraz pieczenia ciast. Z powodzeniem zastępuje margarynę i masło. Nie jest produktem pochodzenia zwierzęcego, dlatego może być stosowany przez wegetarianów i wegan. Bardzo ważne jest także to, że olej koksowy jest produktem bezglutenowym i hipoalergicznym. Olej nierafinowany nadaje potrawom charakterystyczny smak i zapach, dlatego doskonale sprawdza się szczególnie w przypadku potraw orientalnych. Warto wspomnieć o tym, że w niektórych krajach, a zwłaszcza na Filipinach i w Malezji, olej kokosowy wykorzystywany jest jako biopaliwo.

Obecnie w sprzedaży dostępne są dwa rodzaje oleju kokosowego: olej kokosowy rafinowany oraz nierafinowany, czyli tłoczony na zimno. Ten pierwszy jest zazwyczaj tańszy, jednak nie oznacza to, że w każdej sytuacji lepiej sprawdzi się olejek kokosowy nierafinowany. Proces rafinacji ma na celu usunięcie z oleju zbędnych, a niekiedy szkodliwych substancji. W trakcie oczyszczania tracone są między innymi substancje zapachowe, co oznacza, że olejek kokosowy rafinowany jest bezzapachowy. To właśnie brak zapachu stanowi jedną z jego najważniejszych zalet. Charakterystyczny zapach kokosa jest niepożądany w niektórych kosmetykach, jak również nie pasuje do części potraw, które można przyrządzić na olejku kokosowym. Należy jednak mieć na uwadze fakt, że rafinacja pozbawia olej cennych właściwości zdrowotnych, dlatego osoby korzystające z tłuszczu kokosowego w celach prozdrowotnych powinny wybierać wersję nierafinowaną.

W temperaturze poniżej 25o Celsjusza olejek kokosowy ma konsystencję stałą, podobną do masła. W wyższej temperaturze zmienia stan skupienia i staje się płynny, natomiast jego barwa zmienia się z białej na lekko żółtą. Olej ten jest produktem trwałym, który można bezpiecznie przechowywać przez co najmniej rok. Obecnie olej kokosowy pozyskuje się głównie z palm uprawianych w Indiach, Filipinach, Indonezji, Malezji oraz Sri Lance. Często jest sprzedawany jako produkt ekologiczny, posiadający certyfikaty potwierdzające jego skład, pochodzenie surowca oraz sposób produkcji.