Czym zastąpić cukier?

Osoby rozważające przejście na dietę odchudzającą często obawiają się tego, że nie poradzą sobie z koniecznością rezygnacji z niektórych produktów spożywczych. Wiele obaw wiąże się na przykład z rezygnacją z cukru.

Cukier to produkt, który jest często stosowany w domowej kuchni. Wiele osób nie wyobraża sobie pica gorzkiej herbaty bądź kawy. Cukier wydaje się także niezbędny do przyrządzenia domowych deserów, nie tylko ciast i tortów, lecz także znacznie prostszych potraw. Bardzo dobrą informacją dla osób odchudzających się jest zatem to, że biały cukier można bez problemu zastąpić zdrowszymi odpowiednikami. Jedną z ciekawych propozycji jest stewia. To naturalny słodzik, który wykazuje właściwości słodzące trzydziestokrotnie silniejsze od białego cukru. Stewię można zakupić pod różnymi postaciami, na przykład w płynie, tabletach albo w formie suszonych liści. Kolejne możliwe rozwiązanie to ksylitol, czyli cukier brzozowy. Najczęściej jest pozyskiwany z brzozy, jednak występuje także w owocach, na przykład jagodach oraz w warzywach i grzybach. Biały cukier można także zastąpić syropem daktylowym albo syropem z agawy. Tego typu produkty spożywcze można wykorzystywać zarówno do słodzenia herbaty czy kawy, jak i do przygotowania lekkich domowych deserów. Idealnie sprawdzą się na przykład w trakcie przyrządzania dietetycznych ciastek zbożowych.

cheese-slicer-650029_1280

Zamienniki cukru stanowią bardzo dobrą propozycję nie tylko dla osób odchudzających się, ale i dla wszystkich, którzy starają się stosować zdrową dietę.