Anemia to sezonowy problem czy coś poważniejszego?
Styczeń 2, 2018
0

Na niedokrwistość są bardziej narażone kobiety. Sprzyja temu nasza fizjologia. Dodatkowo wiosna jako pora roku to czas gdy „ na szybko „ chcemy schudnąć”  i stosujemy różne diety. Nieraz bardzo restrykcyjne. Zdarza się również, że anemia ma jedynie podłoże bardziej medyczne. Warto znać wszystkie przyczyny, by lepiej sobie poradzić z tym problemem. Według WHO z anemią boryka się co 5 kobieta na świecie, także w naszym kraju. Przy tej chorobie we krwi występuje niedobór składników przenoszonych przez tlen. Są to tzw. erytrocyty i hemoglobina. Gdy ich brakuje to wszystkie tkanki i narządy otrzymują mniej życiodajnego surowca. W efekcie pogarsza się samopoczucie. Anemię można łatwo wykryć w badaniu krwi. Jednak pomimo to wiele kobiet nie wie, że cierpi na to schorzenie. Poniżej powody, które są najczęściej przyczynami anemii.

Skutek wiosennych cięć w menu

Często, by mieć piękną figurę rezygnujemy z pokarmów, które według nas ponoszą winę za nasze krągłości. Jeśli za bardzo ograniczymy w diecie spożywanie czerwonego mięsa to rozwijamy bardzo szybko niedokrwistość na tle niedoboru żelaza. Pierwiastek ten jest podstawowym budulcem układu krwiotwórczego. Dziennie organizm potrzebuje go w ilości:

21 mg 18 – 44 lat

18 mg 45 – 60 lat

17 mg powyżej 60 r.ż.

Pierwszym objawem niedoboru żelaza może być dziwny apetyt np. na: krochmal, kredę. Inne sygnały to bladość skóry, pieczenie, ból języka i zajady. Należy zrezygnować z kawy, herbaty, jeść ale stopniowo produkty z błonnikiem i szczawianami takie jak: otręby, mleko.

Efekt zbyt mocnych krwawień

Przedłużające się miesiączki są także powodem anemii. Tutaj specyfika powstawania anemii jest identyczna jak przy nieprawidłowym odżywianiu dlatego konieczna jest wizyta u lekarza ginekologa, by stwierdzić czy to tylko sama niedokrwistość, czy może endometrium lub mięśniaki. Warto też wiedzieć, że palenie papierosów wzmaga obfite krwawienie.

Anemia jako następstwo innej choroby

Często anemia jest spowodowana wcześniej rozwiniętym i nieleczonym schorzeniem w przewodzie pokarmowym. Warto zwrócić uwagę czy nie występują czarne i smoliste stolce, bo to właśnie one typowo świadczą o niedokrwistości. Dlatego wtedy należy jak najszybciej udać się do lekarza gastrologa w celu dokładnej diagnozy.

Działanie uboczne innych leków

Często anemia bywa także skutkiem przyjmowania leków przeciwbólowych i przeciwgorączkowych. Niekiedy w organiźmie powstają przeciwciała, które doprowadzają do uszkodzenia lub zniszczenia czerwonych krwinek.

Bądźmy uważni, słuchamy swojego organizmu, by jak najwcześniej zareagować w przypadku pierwszych objawów niedokrwistości.